nuffnang

September 27, 2011

Diari Atok : Cerita hati yang terdalam


Hari ini Atok bakal ceritakan pekara yang sebenar-benarnya.. Atok sedar.. Atok dah tua.. Usia pun sudah masuk likungan puluhan.. biasalah bila tiba usia tua-tua begini.. paham-paham sajalah.. tapi Atok cuba amik peluang serta sisa-sisa hayat Atok yang masih ada ni untuk jelaskan semua salah paham selama ini.. semua rahsia-rahsia kerajaan .. rahsia-rahsia ketenteraan.. oihhh!! sory.. Atok dah nyanyuk! Atok bukan perdana menteri! bukan jugak ketua general.. heee....

Sejak dua hari lalu.. Selesai menghadiri sebuah Open House dari rakan yang masa mudanya dulu sama-sama belajar dengan Atok.. Dalam hati Atok ada sedikit terkilan.. bila melihat rakan Atok itu sedang bergembira menyumbat kueh.. Air mata Atok mengalir berjunjuran.. Atok teringat cerita-cerita lama... humphh..sebak! dengan kadar segera Atok sumbat nasi beryani dalam mulut laju-laju.. selesai ! Atok terus pi tandas.. Atok dah tak tahan.. hanya tuhan saja yang tahu.. debaran dalam hati Atok.. jantung serta perut.. dijamban.. Atok meluahkan segalanya..

***********************
Sejak pulang kerumah petang tuh.. Badan Atok mula menunjukkan Sign and simptom.. Penyakit lama Atok kembali... Tapi kali ini mungkin berbeza dari sebelum ni.. badan Atok lemah-lemah .. Suara Atok serak-serak basah macam ramli sarip.. malam tuh Atok batuk-batuk.. sakitt..rr ~

Dalam hati Atok berdialog " Masanya akan tiba "

malam tuh.. Atok terasa nak online account fesbuk Atok.. Atok Klik pada profil nenek.. nenek post dekat status dia..

" harinya semakin hampir ! " Alamak .. apa ni? mana nenek tahu? Atok tak ceritakan pon.. Hati Atok berdebar-debar.. Gelisah dan tak tenteram..

Kemudian.. Nenek meseg Atok.. Dia tanya Atok tak sihat ka? Atok cuma mampu mengangguk..
Semangat Atok masih kuat .. Air mata Atok masih bertahan.. Ketika nenek nasihatkan Atok.. Atok cuma diam.. Atok sedikit keras kepala.. dan merasakan dirinya sangat kuat untuk menghadapai hal-hal begitu..

*********************************

Matahari bangun seraya Atok pun bangun tengah hari.. Atok kuatkan badan untuk bangun meneruskan hidup.. ketandas.. kejamban.. kebilik.. kebawah.. makan.. melantak.. Atok teruskan dengan rutin harian.. kadang-kadang sambil termenung ke luar tingkap.. cuaca nyaman.. Atok tarik nafas panjang sepanjang dua kilometer..

tenett... tenettt... (vibrate) handphone Atok mendapat mesej.. Atok check inbox.. rupanya ada company kecil memanggil Atok untuk berkhidmat.. humpph... demi keluarga.. nenek tercinta.. diri.. serta masyarakat setempat.. Atok keluar berkhidmat.. Atok jadik kuli di kedai photostate!

Balik kerja .. sakit Atok makin parah.. batuk tak henti-henti.. Oleh kerana Nenek keluar berjumpa rakan pejabat nya.. Atok coolkan diri Atok.. kemudian tidak lama seleps itu.. Atok terima mesej dari nenek..

Nenek menanyakan status kesihatan Atok.. Atok cuba berkeras dengan nenek yang Atok semakin sembuh.. Setelah bnyak kali berkeras akhirnya nenek percaya juga.. haha

Kemudian tidak lama selepas itu.. kami bercakap dalam telepon.. kali ini mmg Atok tak dapat meyembunyikan kesakitan yang dilanda. Nenek masih ingin tahu.. Akhirnya Atok menceritakan yang sebenar.. Nenek menyarankan Atok minum panadol Soluble! tapi Atok pi telan Panadol extend.. Nenek tidak bagi tok minum ais.. dan macam-macam lagi nasihat kejururawatan yang diberi..... heee..

"hahahaha" Atok gelak seorang diri tanpa gigi ketika menonton maharaja lawak di youtube!

sambung..

Sudah!! Sudah!! Sudah lah!! Semua orang pon tahu.. Harinya makin hampir.. Selepas borak panjang dengan nenek malam tuh.. Atok rasa tenang sekali.. mendengar nenek ketawa bahaahahrr.. urghhh.. kalu ini calling yang terakhir.. Atok redha..

Hari ini Atok bangun awal tengah hari.. membuka jendela sambil menghayatinya dalam-dalam..

Ruang di bilik tua itu seakan mengerti perasaan Atok.. Atok kemaskan diri untuk pergi berkhidmat.. walau dalam kesakitan.. sebelum itu.. Atok cuba mengingati satu persatu pesanan nenek semalam.. dan Atok selesai menyempurnakannya..

Atok start enjin moto buruk dan pergi berjuang.. seorang brader pendek.. membonceng Atok untuk sama-sama berjuang.. Atok cuba menyempurnakan tugasan.. menikmati waktu-waktu kerja watu ini..

Pukul 6.30 Atok habis kerja.. Atok berhajat untuk berjogging di tasik, Atok yakin ini mungkin saat-saat terakir Atok dan Atok juga tidak yakin untuk mengharapkan peluang yang lain.. Atok decide untuk teruskan juga!! bersama brader pendek tadi.. hmm walaupun pukul 7.00 baru Atok siap untuk berjogging tapi Atok tetap ! tetap !
Semasa menuruni bukit berbukau.. Atok cuba lagi menghayatinya untuk kali ini.. mungkin kali yang terakhir.. dalam kepala Atok terbayang-bayang peristiwa-peristiwa serta kenangan ketika melalui susur jalan .. Atok nampak bunga kuning gugur..

" suatu pagi itu ada bunga kuning yang baru berputik"

Sambil berjogging Atok tersepak batu kecil.. sakitnya..

" Suatu hari itu pernah memberinya batu seperti ini "

Sambil berjogging.. Matahari sedang membenam..

"Suatu hari dulu.. Atok pernah berhajat untuk sama-sama melihat .."

"Ya Allah ya-tuhanku.. banyak hal yang belum aku sempurnakan.. dlm tggjwab menjadi seorang hamba, anak, khalifah dan Ayah kepada anaknya, Atok kepada cucunya serta pendamping kepada hawa.. masih banyak hutang masih belum
dilangsai.. panjangkanlah umurku... "

Sepanjang senja itu.. kaki Atok cuba untuk bertahan.. untuk sampai ke titik-titik akhir..walaupun dalam genting.. apatah lagi bila dada Atok makin terasa berat.. bagai diruntun 20 ekor bertanduk dan bersyap.. uhhh... namun, takdir tetap takdir.. lagi sekali Atok sempat jugak sampai menjejak kaki kerumah.. yeah!! ohoookkk3!!!

Selesai Maghrib.. Atuk bermenung sendirian dalam bilik sambil mengenang semua yang terjadi.. Air mata Atok tak mampu bertahan lagi.. mengalir deras seperti air terjun lata mengkuang.. Air hidung Atok apatah lagi.. merembes keluar.. tia-tiba masuk seorang cucu Atok yang berkumis halus-halus .. namanya JUL..

"Atok kenape nangis nihh???"

" ohokkk!! ohokkk!!! Bila aku menangis! Cuu... Atok sesema ! air hidung dan mata terpaksa dirembes! Cuu..Boleh tolong amikan Air? Atok nak makan panadol soluble nih!!!! "

Bila nak lega sesema nih!! haihhhhhhhhhhhh~

makanya cerita Atok saya tadi : Beliau sedang mengupdate blog sambil airmata berjunjuran..

10 comments:

Wan Ezudein said...

saboor ye tok..
t kalo free, cu blik lawat tok ye..
wakaka

Black Jeepsu said...

ye din,,, nnt bila ada masa lapang.. jenguk la orang tua kt sini.. hee

Wan Ezudein said...

baiklah atok !
jgn bimbng ye tok..
cu xlupe tok..
kalo cu tringat kat tok,
cu selalu je ziarah blog atok nie..
wakaka..

Black Jeepsu said...

alaaaaaa.... cumelnya cucu tok ini/ hahhhhhhhhhhaaahahaaaahhaaa~

Adilah Binti Rostam said...

Atok yang paling cool dan tenang yang saye pernah jumpa setakat ni :] gambateh Tok XD

one_ny said...

ATOKKK!!!! knape dgn atok?
sdeyh cu dgr cter atok ni...
atok jgn rsau eh..cucu2 atok kan rmai kami ade utk membantu atok ye..
atok jage diri atok aw... heee...

datentemah said...

atok!!!!sedey cu bce dairi atok ni T_T atok jgn la mati lagi...t sape nk jage nenek..??uhuhu

Black Jeepsu said...

nenek dah ad org jaga.. tapa... pemergian ini satu ketentuan..

ajie_harini said...

cucu dan nenek mcam mana kalau tiada atok di sisi mereka ?

Black Jeepsu said...

mereka kan boleh berdikari...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...