nuffnang

July 1, 2010

SECANGKIR WHITE COFFEE SEBALUT DAUN TEMBAKAU CINA SEKEPING ROTI TAWAR


KITA YANG HAPRAK!!!
Tengah mata aku ni masih terkebil-kebil. Tercengang-cengang lepas keluar dari SEVEN-E sambil pegang se-Tin REDBULL.jalan lar aku sorang diri menelusuri rumah-rumah kedai yang bersepah kat KEDAH HABOUR ni

Dengan para tuanya. Para muda mudinya. Para pelancungnya. para-para dan para lagi lar .sedang hadapi realiti hidup dgn destinasi masing-masing .Ada yg tengah balut daun tembakau cina-sambil asap berkepul-kepul itu mencecah ruang hidung ku. Sambil sorang lagi bersila panggung dalam restaurant yg tak sebesar mana- kehulu kehilir anak muda menggalas tangungjwab mereka mengusung sebungkus beg plastic yg dalam nya terisi helaian penuh AL-QURAN- ada yang menjunjung dikepala. Menyendeng di bahu! Sekejap datang sorang Macha. Sedang uncle Ice PADLEPOP baru settle keja datang pula pakcik sate menonggeng motosikal tuanya Huh!! .meriah! Suasana yang belum pernah aku tengok dengan penuh teliti!.Okay kemudiannya seketika muncul satu scene yang ramah teruk!

Semua pakcik-pakcik atau sng cakap! Otai kuala-Kedah niyh tgh lepak ramai-ramai. Ada melayu ada cina ada India suma nampak cool ja beb! Sambil lampu jalan terpasang indah telusuri jalan rayanya yg agak sibuk! Wargan ini masih sempat tuk borak pasal anak bini- family kengkawan diowang-rezeki diowang di laut nun! Happening ! Pastu sesaat kemudian tengah aku mula nak langkah kaki busuk aku ni. Pulak dah muncul sowang mamat niyh! Eh minah niyh! Erh! Argh!!! Nak cakap pun serba tak kena la pulak! Senang cakap BAPUK lar! Huh huh huh lega! Herm nama dia setahu aku stlh dapat data sulit dari kengkawan kat situ- nama dia ntah apa pun tak tahu lar. Cuma gelaran dia lar CIKIDI kira top lar dia niyh! Dengan skinny jeans plus Baby-T. dgn Beg kaler pink ntah apa jenama .fushhh!! Mantap ! cair para-para otai kuala kedah ni.Nampk cam awek belasan tahun yg sedang menginjak hidup para dewasa.. Sambil aku jejalan blakang CIKIDI ni lar ramai ja yg tegur dia.asal aku diowang tak tegur pun pastu dengan ramahnya lak dia layann pakcik-pakcik kat situ! Gedik kowt! ahahaha

Sesaat kemudian lak telingaku ni hinggap sewarkah suara dari pakcik mana ntah. Time tu ada sorang pakcik and dua uncle cina depan kedai gambar JAKARTA. Pakcik ni kira nampak cam berumur lar skit ! kepala pun dah putih skit! Tak banyak.

“ CIKIDI tu dulu sama sekolah ngan saya tu
Satu kelas lagi,dari dulu sampai skang camtula
Masih ramah macam dulu”

Perhg!! Gila! Cikidi ni makan jamu awet muda ka? Ku pun tak brani nak cakap pasal ni! Pasal cikidi lar herm ntah lar warga kat sini tak pernah tohmah menohmah beliau pasal pnmpilan dia yg lari dari jantina yg tertera kat identity card beliau- pasal kita bukan kat tmpat dia! Kita taktau apa yang dia rasa? Keinginan dan kecedurangan dia kearah feminine -

Why? Jadi jangan senang-senang Kutuk dia- bukan aku sokong pun- Cuma- cuma -cuma aku kesian kat dia pasal dia camtu suma owg nak buli dia lebih-lebih budak Bandar yg kemaruk sesuatu- aku bukan apa taknak lar korang terus pandang hina ngan golongan ni pasal golongan ni juga lar yg pernah menyelamatkan aku dari satu masalah yg aku hadapi sekian lama dulu! Walaupun bukan CIKIDI tapi kira seGENG la ngan dia ni! Masalah yg GENG2 SEJENIS ngan aku pun tak leyh tolong susah sgt macam2 bagi alasan ‘bukan masalah kemaruk ehem-ehem‘herm pasal CIKIDI ni Cuma ALLAH yg tau! Pasal ALLAH yang cipta dia! Bukan kita
Cuma berdoa yg mampu agar dia diterima ALLAH satu kala penhujung nanti.
Masih ada pintu taubat kah? Ada kot!

Aku tak nafikan dari pandangan hiba aku niyh. Kehadiran SI Dia tu bagai satu hiburan kat situ! Semua org pun nampak happy –Harmoni gila ! tak kira melayu india cina pun bleyh lepak-lepak sembang kedai kopi “maaf! kat sini takda WHITE COFFEE “ enjoy ja hidup

Sambil jalan aku perhatikan bintang-bintang kat langit nun! Malam ni malam yg agak lain ckit lar dari malam-malam biasa malam yg bagi aku menonjolkan sikap warga kuala kedah niy- mungkin ramai org kat luar sana yang akan cakap kuala- mana-mana kuala dalam Malaysia ni lar cam tmpat paling busuk lar sampai ada lak mat-mat town mana ntah boleh labelkan KUALA KEDAH ni sebagai jeng-jeng! THE BlACK AREA.. cis! kurang asam senang ja cakap cenggitu padahal warga inilah yang dari dulu sampai sekarang cuba tangkis semua metreologi busuk tu!

Cuba hindarkan waris-waris mereka ngan gejala tok nek moyang gila- cuba nak bersihkan nak bangun kan tmpt lahir diowang. Tempat cari makan anak bini diowang! Pastu Senang-senang lak diowang niyh create and labelkan ngan title2 busuk camtu. Mat-mat Bandar ni penah ka pi kelaut?
Tangkap ikan tgh panas . Start subuh menyinsing lepas solat dah terus berkejar ke laut! Bertarung ngan petir! Ombak ganas! Menyabung nyawa diowang bagai tergantung kat langit senja! Bila-bila masa boleh jatuh takda penyambut! Mat town ni takyah tnya ke laut lar! Tgh pns pun tak mau!

“lar memang pun kite kan kat Of traford Manchester skrg ni kan?”
ajeep said"ahhaahhaahhaa"

Tapi warga-warga ni lak masih tak kata pun mat-mat Bandar ni
“ #$*^% btoyh lar!”

Kenapa lar minda kita busuk sebusuk kilang baja hah? Menghina warga yg dah banyak bagi pengorbanan! Kita yg tiggal kan parut pada warga KUALA ni. Kita yang patut dipersalahkan dipertanggungjawabkan dengan tohmahan ntah apa-apa kita sampai lekat dijantung para-para waris wakil harapan masa tua diowang! Masih sampai kini kita mencela- mencaci kononnya warga kuala ini ehem cam ini la itu lar! Bengang lak ku dengaq.

Sudah-sudahlar ! Waris diowang dah jadi cam Yakuza- Tanya mana asal usul semua takut! Padahal kepala jin aprit tu lar!! Tuu! Tuu!! Nampak ? tu!! Kita lar sapa lagi?

Balik cecah roti gardenier korang DONUT KING korang ngan WHITE COFFEE korang!

3 comments:

mirakuru said...

hahaha...i also know la that cikidi...dia mmg ramah n baik...dats why la x dak sesapa pon yg menyampah kat dia eventhough dia cm tu....angah...u hve to believe pintu taubat sentiasa terbuka...itu janji Allah...samada Allah terima atau x, that's not our job...yg pnting ikhlas niat kerana Allah..jgn pernah meragui ttg itu...no doubt...i strongly believe it...

jeepsu said...

cikidi terbaik kah? hahahaha

mirakuru said...

he maybe not terbaek...but obviously org yg pakai tudung labuh pon belum tentu sebaik dia???am i rite???

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...