nuffnang

July 7, 2011

Balik Kampung? Bus Express? Tips? Cuti ! = Seminggu lagi :D

Photo nih aku curi dari google Jai/org.Johor Photo
P/S : gambar nih betul2 dekat dengan rumah aku ;)



Hermm.. Seminggu ja lagi aku nak menghadapi fasa percutian.. huh tak sabar nih.. tapi nak balik ngan apa? tiket tak beli lagi? Awal2 plan nak tumpang driver Bas Uitm ja.. sekali tak jadik.. maknanya tak da pilihan lain sudah! kecuali BAS EXPRESS! hahaha

Pernah naik bas? OKAY! kat sini aku bagi Petua sikit buat korang yang nak balik kampung naik Bas express..

Beli tiket Single Seat. kemungkinan korang dapat penumpang serabut 80% dari 100%
Blackjeepsu " tak payah berangan dapat duduk dengan awek cun lah!! lagi baik dok sorang!"

Pilih seat yang jauh dari Driver Bus!

Blackjeepsu " Pernah bnyak kali dalam 6 jam perjalanan balik aku takleh tidoq sebab driver bus tuh asyik menyembang ja.. dari hal rumah tangga.. zaman komunis.. cinta.. politik.. sampai bab agama.. Apa ni? Aku bukan dalam Dewan Kuliah lahh!!"

Pura-pura bisu
Kalau korang tak dapat single seat and then dapat pulak patner korang tuh kaki menyembang tak pun orang kampung sendiri baik korang pura2 bisu ja tak pun wat2 pekak! susa2 buat2 pengsan!

blackjeepsu " kalu dilayan mamat ni satg sampai Shahab Perdana la aku dok dengaq merapu-meraban dia.."

Jangan lupa bawak sweater 2 helai..
Satu untuk anda dan satu lagi spare untuk penumpang sebelah.. mana tau dia lupa bawak.. kang tengah sedap tido tambah sejuk aircond bus tuh tak pasai2 ja kene Peluk Free!

Sediakan Beg Plastik (urine Bag)
Okey.. untuk mengelakan masa tido anda terganggu apa kata bawak Urine Bag.. paling takda pun Beg Plastik pun Okey.. Bila Driver Bus berenti kat PLUS.. time penumpang lain turun ada boleh lah kencin dalam Urine Bag tuh.. tak payah turun lagi..

Elakan dari membeli makanan dan makan dalam Bus!

Blackjeepsu " ini akan menyebabkan penumpang lain menyumpah2 anda dalam hati mereka seperti " Alaa.. sial la budak ni makan time2 nih..terlupe plak nak beli makanan tadi! aduhhh laparnya.." dan dalam masa tersebut anda memakan makanan anda seperti tak ingat dunia, seperti iklan KFC di TV3 "

Sediakan TV 32 inci!
supaya anda tak bosan sepanjang 6 jam perjalanan..

Pasangkan Astro sekali! supaya anda tidak terlepas mengikuti siaran Bola Sepak kesayangan anda! dan siaran Ulangan Nora Elena

Dapur masak supaya anda dapat berjimat dari beli makanan di PLUS yang mahal tak hingat tuh!

Mesin Basuh! supaya bila anda terberak cirit ka.. buleh cepat2 basuh! nanti takla penat mak korang nak membasuhnya bila sampai dirumah! jgn amalkan bawa balik baju busuk dan suruh mak korang basuh dirumah! tak bagus taw!

Lastly! jangan lupa membawa laptop, iphone, ipad, blackberry or henpon yang buleh connet internet supaya senang anda melayari laman sesawang Blacjeepsu ini ye? hahaha

SELAMAT BERCUTI! walaupun seminggu lagi.. erhhkk!!


4 comments:

Anonymous said...

Sue...tip nie TERBAEK arr

FaiZaH Fyn said...

ko nak balik bercuti ke nak pindah?habis mesin basuh dgn dapur ko nak angkut...

Black Jeepsu said...

kalu buleh aku nak terus balik... bawak sekali A5.. hahaha senang..

SAKINAH REDUAN said...

balik la dgn aina.... die da on da 2....huhu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...